Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Domicilie Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Krapte op de woningmarkt neemt toe; steeds minder keuze voor ‘Jan Modaal’


In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood’.

Ook in de gemeente Ede is de krapte op de woningmarkt toegenomen. Gemiddeld kan een potentiële koper nu kiezen uit 2,5 woning. Een jaar eerder was dit nog 3,7. Wie 160 tot 260 duizend euro te besteden heeft, kan in het grootste gedeelte van het land zelfs uit minder dan 2 woningen kiezen. De gemiddelde verkoopprijs steeg in de regio Ede met 3,8 procent naar 317 duizend euro.

Moeilijk voor starters

In Ede worden nog steeds meer woningen verkocht ten opzichte van de landelijke trend, vertelt makelaar Christiaan de Boer. “We zien op Funda dat de populariteit van Ede en omgeving is toegenomen, zowel bij woningzoekenden uit andere gebieden als uit Ede zelf. Hierdoor neemt de krapte toe. Vooral appartementen en tussenwoningen worden snel verkocht, terwijl het aanbod daalt. Dat is een probleem voor starters”.

Doorstroming is nodig

Volgens Christiaan is de bestaande koopwoningmarkt afhankelijk van doorstromers. ”Het is nu een goed moment om te kijken of je kunt doorstromen naar een hoger segment. De hypotheekrente is historisch laag en je kunt je woning voor een goede prijs verkopen. Hierdoor is het goed mogelijk dat je ruimer kunt gaan wonen tegen lagere hypotheeklasten. Daarmee creëer je ook weer kansen voor starters.”

Nieuwbouw

Die doorstroming staat volgens Christiaan wel onder druk door de stagnatie van nieuwbouw. De prijs van de gemiddelde verkochte nieuwbouwwoning kwam in het laatste kwartaal van 2019 op 388 duizend euro. “Hoewel er in Ede relatief veel nieuwbouwaanbod is, wordt dit voor steeds meer mensen te duur. Men moet wel kúnnen doorschuiven om een goedkopere woning achter te laten.”

Betaalbaar bouwen?

Waarom kunnen ontwikkelaars dan niet gewoon meer betaalbare woningen gaan bouwen? “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan", aldus Christiaan. "De opeenstapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen werkt prijsopdrijvend en daarbij hebben bouwers ook nog te maken met hoge grond-, personeel- en materiaalkosten. Het is dus van belang dat de woningbouw wordt aangejaagd op de juiste locaties en voor de juiste prijs."

Wel liggen er volgens Christiaan ook kansen voor innovatie bij bouwende partijen. “Je ziet steeds vaker slimme alternatieven bij ontwikkelaars en bouwers. Denk aan gestandaardiseerde bouwconcepten, nieuwe woonvormen of het assembleren van woningen. Dit zorgt voor lagere kosten en kortere ontwikkelingstijden."

Volgens de NVM zal in het komende jaar de koopwoningmarkt voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. 

Bron: NVM

Klik hier voor het volledige persbericht en alle cijfers.