Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Welkom Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Opgezadeld met de restschuld van uw ex


Tot de dood ons scheidt. Helaas geldt dat niet in alle gevallen en scheiden de wegen van menig stel voortijdig. Maar dan begint ook het papierwerk. U hebt samen het huis gekocht, maar de financiële situatie zorgt ervoor dat u allebei niet in de woning kunt blijven wonen. Het huis staat onder water, dus er is ook nog sprake van een restschuld. Wat nu en wie draait waarvoor op? 

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Omdat u beiden voor de lening hebt getekend en de woning op naam van u beiden staat, zou u zeggen dat de schuld door tweeën wordt gedeeld. U een helft en uw ex een helft. Helaas werkt dat niet altijd zo. Op het moment van tekenen, wordt er getekend voor hoofdelijke aansprakelijkheid van u allebei. Dat houdt in dat u allebei door de hypotheekverstrekker aansprakelijk gesteld kunt worden voor de hele schuld. Wanneer uw ex geen geld heeft om de schuld te kunnen betalen, kan het zijn dat de hypotheekverstrekker bij u komt aankloppen. Voor het hele bedrag. Dat voelt heel oneerlijk, maar is voor de hypotheekverstrekker een zakelijke zekerheid. Op het moment dat dit soort situaties zich voordoen, heeft de hypotheekverstrekker - wanneer getekend is voor hoofdelijke aansprakelijkheid - meer zekerheid dat de schuld ook daadwerkelijk betaald wordt.

Verantwoordelijkheid

Kunt u daar dan niet onderuit op het moment dat u en uw voormalige levenspartner besluiten uit elkaar te gaan? Het antwoord is vrij eenvoudig: nee, dat kunt u niet. Onderling gemaakte afspraken zijn voor een hypotheekverstrekker niets waard op het moment dat zij hun geld opeisen bij de persoon die hoofdelijk aansprakelijk gesteld wordt. U en uw ex kunnen op dat moment wel afspraken maken over de betaling van de restschuld, maar die afspraken zijn niet rechtsgeldig. Uw ex kan op dat moment alleen verantwoordelijkheid nemen, geen aansprakelijkheid. De hypotheekverstrekker stelt alleen u aansprakelijk. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten en ontstaat er een restschuld na verkoop. Dan bestaat er een kans dat u in aanmerking komt voor kwijtschelding van deze restschuld. De criteria hiervoor zijn uiteraard ook opgenomen in uw hypotheekakte of geldleningsovereenkomst. Wij verwijzen u graag naar de website van NHG voor meer informatie over het (al dan niet) kwijtschelden van een restschuld.

Huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden

Het is anders op het moment dat u níet hebt mee getekend voor de hypotheek. Bij een samenlevingscontract is alleen de eigenaar van de woning hoofdelijk aansprakelijk. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunnen alleen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden ervoor zorgen dat de hoofdelijke aansprakelijkheid anders verdeeld wordt. Hierin staan dan de nieuwe financiële voorwaarden beschreven. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer u of uw partner een bedrijf heeft en u de ander niet wilt laten opdraaien voor de bedrijfsschulden.

Weet daarom altijd waarvoor u tekent op het moment dat u een hypotheek afsluit. We gaan natuurlijk allemaal voor een happily ever after, maar soms loopt het leven anders dan u gedroomd hebt.